Trondheim Kosmetiske Hudpleieklinikk

Hva er en stomi, og hvordan påvirker det hverdagen?

Hvis du – eller en av dine pårørende – skal få anlagt en stomi, lurer du kanskje på hva en stomi egentlig er. Det er helt naturlig å ha spørsmål og bekymringer om hva en stomi innebærer og hvordan det vil påvirke hverdagen.

Det er viktig å understreke at de fleste mennesker med stomi kan leve et helt normalt og aktivt liv, med plass til både arbeid, sport og sosiale sammenkomster. Målet med en stomi er faktisk å øke livskvaliteten og fjerne eller forbedre de plagene som fører til beslutningen om en stomi.

Innlegget er promotert, så du vet det.

Hva er årsakene til å få en stomi?

En stomi er kort fortalt en kunstig åpning i bukveggen, der en del av tarmen føres ut og sys fast på magen. Avføringen eller urinen vil da komme ut i en stomipose som festes på magen. En stomi kan være midlertidig eller permanent, og man skiller generelt mellom tre typer stomi:

  1. Kolostomi – dannes av tykktarmen.
  2. Ileostomi – dannes av tynntarmen.
  3. Urostomi – dannes av urinlederen.

Årsakene til å få en stomi varierer. Noen av de vanligste årsakene omfatter blant annet kreft i tarmen eller blæren, samt inflammatoriske tarmsykdommer som Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt.

Hvis andre behandlingsmuligheter, som for eksempel endring i livsstil eller medisiner, ikke er tilstrekkelig for å helbrede sykdommen eller lindre symptomene, kan en stomi bli aktuelt.

Felles for alle årsakene er at den underliggende sykdommen har hatt så store konsekvenser for helsen og livskvaliteten at en stomi vurderes som den beste løsningen.

Selv om mange blir nervøse og bekymret ved tanken på et liv med stomi, er det ofte en løsning som på sikt gir dem friheten tilbake, slik at de kan vende tilbake til livet de hadde før sykdommen.

Velg de riktige produktene for stomien din

De fleste med stomi opplever at stomien gir dem muligheten for å leve livet slik de ønsker, uten å være begrenset av blære- eller tarmproblemer.

Det krever likevel litt tilvenning å bli vant til stomien, og det tar tid å bli kjent med poseskift og stell av stomien din. Heldigvis blir alt lettere med tiden, etter hvert som du etablerer nye rutiner og får mer erfaring med stomien din.

I den forbindelse er det viktig å velge riktige stomiprodukter som passer til dine individuelle behov. Godt tilpassede produkter spiller en avgjørende rolle når det kommer til komfort og trygghet. Frykten for lekkasje er spesielt noe som en del med stomi opplever. Ved å velge stomiprodukter som passer til din stomi reduseres faren for lekkasjer og hudproblemer.

I dag finnes det mange typer stomiprodukter på markedet du kan velge mellom. Du kan for eksempel få stomiposer som er spesielt utviklet for ekstra diskresjon, for eksempel ved hjelp av kullfiltre som nøytraliserer lukt, samt tilbehørsprodukter som tape og tetningsringer som gir ekstra beskyttelse mot lekkasje.

Få ekstra støtte i hverdagen med stomi med Coloplast Assistanse

Det kan være til stor hjelp å dele tanker og bekymringer med andre. Hvis du har behov for mer informasjon, veiledning eller støtte i livet med stomi, kan du melde deg inn i Coloplast Assistanse.

Coloplast Assistanse er et ekstra servicetilbud for deg med stomi, der du kan få gode råd og inspirasjon for å håndtere hverdagen med stomi. Samtidig har du muligheten for å bestille gratis vareprøver av stomiposer og tilbehør, slik at du kan finne frem til de stomiproduktene som passer best for dine individuelle behov og preferanser.

Du kan også kontakte Coloplasts sykepleiere, som kan besvare spørsmål og gi støtte og veiledning over telefonen når du trenger det. Sykepleierne har mye erfaring med mennesker med stomi, og de har selvfølgelig taushetsplikt, slik at du kan føle deg trygg på å dele dine spørsmål og bekymringer med dem.

Velkommen til

Dr. Alexandra Krugloff

Vi forstår at hver klient er unik og har ulike behov, så vi tar oss tid til å tilpasse hver behandlingsplan for å sikre optimale resultater. Vi er dedikert til å hjelpe deg med å nå dine mål. Vi tilbyr en rekke tjenester som alle skreddersys til dine spesifikke behov. Start nå med en gratis konsultasjon!

Dine resultater er vårt mål

Alle fortjener å føle seg best mulig

Vi tilbyr en rekke behandlinger for å møte dine individuelle behov. Vi er dedikerte til å yte omsorg og service av høyeste kvalitet til våre klienter.

dermapen i ansiktet i Trondheim kosmetiske Hudpleieklinikk
Mann tar fillers hos Trondheim kosmetiske hudpleie klinikk
Sunekos øyebehandling